ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Καραμέλες γάλακτος από τα χεράκια σας!


Καραμέλες γάλακτος


Συνταγή πολύ απλή αλλά θέλει πολύ μεγάλη ακρίβεια. Επίσης χρειαζόμαστε ένα μεγάλο μπολ που να αντέχει στο φούρνο μικροκυμάτων, γάντια φούρνου και ......
.... ΜΕΓΑΛΗ προσοχή.


Θα χρειαστούμε και ψυγείο μετά ή κατάψυξη. Μιας και το ταψάκι μας θα είναι πολύ καυτό όταν μπει στο φούρνο καλό θα είναι να έχουμε ετοιμάσει χώρο στο ψυγείο, να έχουμε βάλει μια σχάρα ήδη μέσα που πάνω της θα κάτσει το ταψάκι κ.τ.λ.

Γενικά να έχετε υπόψη σας ότι έχουμε να κάνουμε με καραμέλα και υλικά που βράζουν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. ΔΕΝ παίζουμε με αυτό… Είναι ΠΟΛΥ εύκολη συνταγή, δεν θέλει ούτε θερμόμετρο ούτε τίποτε αλλά πρέπει να προσέξουμε τη θερμοκρασία. Γενικά με τις καραμέλες ΔΕΝ παίζουμε.

Καταρχήν στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι 20x20 εκ. με αλουμινόχαρτο. Αλείφουμε με αλουμινόχαρτο ελαφρά με σπορέλαιο.  Δεν βάζουμε λαδόκολλα. Μπορεί να καεί.
Βάζουμε το βούτυρο στο μεγάλο μας μπολ και το βάζουμε στα μικροκύματα για 90 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει.
Αφαιρούμε από το φούρνο μικροκυμάτων και προσθέτουμε στο λιωμένο βούτυρο τις ζάχαρες και όλα τα υλικά εκτός από τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα που να αντέχει τη θερμοτητα. Βάζουμε στα μικροκύματα για 3 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα.
Με το γάντι αφαιρούμε από τα μικροκύματα το μπολ και ανακατεύουμε με πολύ προσοχή. Δεν πρέπει να μείνει ζάχαρη ιδίως στα πλαϊνά του μπολ γιατί μετά μπορεί όλο το μείγμα να κρυσταλλώσει.
Βάζουμε με προσοχή ξανά το μείγμα στα μικροκύματα και “ψήνουμε” για άλλα 3,5 λεπτά.
Αφαιρούμε πάλι με το γάντι και από μακριά βάζουμε την βανίλια.
Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και το βάζουμε στο ψυγείο.
Αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον μια ώρα μέχρι μια νύχτα μέχρι να παγώσει καλά.
Αφαιρούμε από το ψυγείο, βγάζουμε την καραμέλα από το ταψί, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και κόβουμε την καραμέλα σε 64 κομμάτια με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού.
Αν χρειαστεί αλείφουμε λίγο το μαχαίρι με σπορέλαιο για να γλυστράει καλύτερα.
Τυλίγουμε μια μια τις καραμέλες σε λαδόκολλα.
Μερικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε...

Ο κάθε φούρνος μικροκυμάτων είναι διαφορετικός και έχει διαφορετική ισχύ.
Θέλει προσοχή στο χρώμα. Το μείγμα πρέπει να πάρει ένα ελαφρύ καραμελένιο χρώμα. Δεν πρέπει να γίνει καφέ.
Όταν βάλουμε το μείγμα στο ταψάκι αυτό σκληραίνει. Μην παρασυρθείτε και το “ψήσετε” παραπάνω.

Συστατικά
125 γρ. βούτυρο (όχι μαργαρίνη)
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
90 γρ. ζάχαρη καστανή
1/2 κούπα μέλι νερουλό όχι πολύ πηχτό
1/2 κούπα ζαχαρούχο γάλα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Photo credit: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου