ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Μαντολάτο με φυστίκια, αμύγδαλα και cranberries!


Μαντολάτο με φιστίκια, αμύγδαλα και cranberries


Και όμως μπορούμε να φτιάξουμε μαντολάτο με τα χεράκια μας. Το μαντολάτο είναι είδος γλυκίσματος με αμύγδαλα, μέλι, ζάχαρη και μαρέγκα και είναι παραδοσιακό γλυκό των Βενετσιάνων. Κατά την Ενετοκρατία, το μαντολάτο ήταν το
αγαπημένο γλυκό της αριστοκρατίας. Το όνομά του προέρχεται από την ιταλική λέξη mandorla (αμύγδαλο) και σήμερα είναι δημοφιλές στα Επτάνησα και στις Κυκλάδες.
Οι φίλοι σας θα ενθουσιαστούν όταν φάνε μαντολάτο από τα χεράκια σας…

Υλικά:
  • 3 φύλλα βρώσιμο ρυζόχαρτο
  • 1/4 φλιτζανιού σιρόπι γλυκόζης
  • 1/3 φλιτζανιού μέλι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
  • 1 ασπράδι αυγού
  • ροζ χρωστική ουσία για τρόφιμα
  • 1/2 φλιτζάνι ψίχα φιστίκι, ψημένο
  • 1 1/3 φλιτζάνι άσπρα αμύγδαλα, ψημένα
  • 3/4 φλιτζανιού αποξηραμένα cranberries

Εκτέλεση:
  1. Λαδώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 19 εκατοστών. Απλώνουμε στην βάση και τις πλευρές αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας μια προεξοχή 2 εκατοστών σε όλες τις πλευρές. Απλώνουμε στην βάση 1 1/2 φύλλο χαρτί ρυζόχαρτου.
  2. Τοποθετούμε το σιρόπι γλυκόζης, το μέλι, τη ζάχαρη και 1/3 φλιτζανιού ζεστό νερό σε μια βαθιά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, για 10 λεπτά ή μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Τοποθετούμε ένα θερμόμετρο στην κατσαρόλα. Αυξάνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Φέρνουμε το μείγμα σε βρασμό. Βράζουμε, χωρίς ανακάτεμα, για 12 έως 15 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να φτάσει τους 150 °C. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χτυπάμε το ασπράδι αυγού σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Σταδιακά προσθέτουμε το σιρόπι σε μια σταθερή ροή, χτυπώντας. Ρίχνουμε την ροζ χρωστική ουσία. Εργαζόμαστε γρήγορα, ανακατεύουμε απαλά μέσα τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα cranberries. Απλώνουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί. Χρησιμοποιώντας μία υγρή σπάτουλα, το λειαίνουμε από πάνω, πιέζοντας σταθερά προς τα κάτω. Απλώνουμε στην κορυφή το υπόλοιπο ρυζόχαρτο, το κόβουμε για να χωρέσει. Πιέζουμε σταθερά προς τα κάτω. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να πήξει. Το σηκώνουμε από το ταψί. Το κόβουμε σε τετράγωνα. Σερβίρουμε.
Μαντολάτο με φιστίκια, αμύγδαλα και cranberries

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου